A választási közvélemény-kutatások aktuális állása

Négy százalék körüli az ellenzék szavazatelőnye a Fidesz előtt a publikált és a trendek számítása szempontjából figyelemre érdemes közvélemény-kutatások átlagában azután, hogy a 2018 óta megjelent összes választási közvélemény-kutatási adatot egymással és a tényleges választási eredményekkel is összehasonlító adatgyűjteményünkhöz hozzátettem a Republikon Intézet március második felére vonatkozó, húsvétkor megjelent adatait. A belföldi szavazatok ilyen megoszlása mellett – az egyéni választókerületek jellegzetességei és kisebb részt a levélszavazatok miatt – döntetlen-közeli parlamenti mandátummegoszlás születne egy országgyűlési választáson, de az ellenzéki többségnek hajszállal nagyobb esélye lenne.

A részletekhez ezen a linken találja meg a Vox Populi blog legutóbbi összefoglalóját, ami alatt kényelmesen kommentálhatja az elemzést. Mandátumbecslésem itt, a nagy felbontású összefoglaló ábrákban megjelenő adatok és technikai információk pedig itt. Ezen belül van ez az Excel file is, amiben megtalálja az összes információt úgy, ahogy azok az eredeti forrásokban megjelentek, és mellette megtalálja az információforrások, az adatfelvételi dátumok, és más kiegészítések pontos leírását is. 

Alább interaktív grafikákban is tanulmányozhatja, hogy mit mutatnak a 2018 óta megjelent összes kutatások a 2022-es választásokon, illetve az ellenzéki előválasztáson jelöltek állítására készülő pártokról. Ellentétben a lehető legmegbízhatóbb előrejelzésre törekvő összefoglalókkal, ezekben a mozgóátlag vonala válogatás és korrekció nélkül, a lehető legegyszerűbb módon átlagolja egy-egy nap adatait a megelőző és azt követő 20-20 nap adataival.  Ha teljes képernyős képben akarja megnézni az ábrákat, akkor klikkeljen az egyes ábrák feletti feliratra.

A 2022-es választás négy indulójának adatai:

Az ellenzéki előválasztáson induló pártok adatai

Csak a Fidesz adatai közvélemény-kutató intézetek szerint:

Csak a közös indulást tervező ellenzéki pártok összesített adatai közvélemény-kutatók szerint:

A Kétfarkú Kutya Párt adatai közvélemény-kutatók szerint:

A Mi Hazánk adatai közvélemény-kutatók szerint:

A fenti interaktív grafikákban szereplő adatok az összes megkérdezett közül az úgynevezett "pártválasztókra" vonatkoznak, tehát azokra, akik megneveztek valamilyen pártot vagy pártszövetséget, amikor arra válaszoltak, hogy miként szavaznának egy most hétvégi országgyűlési választáson. Ha az ún. "biztos pártválasztókra" vonatkozó adatokat is szeretné látni – ez az a szűkebb kör, amelyik nem csak megnevezett egy pártot, hanem azt is mondta egy másik kérdésnél, hogy "biztosan" részt vesz a következő parlamenti választáson - akkor azt a részletes összefoglalóban találja meg, amelyik a mozgóátlagokat és a trendvonalakat is valamivel okosabban kezeli.