Jó hírt hozott a Századvég az ellenzéknek


Egyelőre jót tett az ellenzék választási esélyeinek, hogy Márki-Zay Péter vált Karácsony Gergely helyett a várható listavezetővé a 2022-es választáson. Vagy az is lehet, hogy az előválasztások lezárulta nyomán olyan bónuszt kapott az ellenzéki és a bizonytalan szavazóktól az ellenzék várható miniszterelnök-jelöltje (a személyétől függetlenül), hogy most többen támogatják őt miniszterelnöknek, mint bármelyik ellenzéki jelöltet két hónappal ezelőtt. 

Ha nem is ezt írja a Századvég mai posztja, de az ott megjelenő friss adatokból ez derül ki (a Medián már korábban is publikált hasonló eredményeket). Ugyanis jelenleg hét százalékkal többen választanák Márki-Zay Pétert Orbán Viktorral szemben, mint ahányan egy idén augusztusi Századvég kutatásban Karácsony Gergelyt választották volna Orbán Viktorral szemben (mi tagadás, a Századvég szerzője mára sajnos már elfelejtette azt a kutatást, de az alábbi ábrán egymás mellé teszem a kettőt, hadd lássa mindenki).

Fotó: szazadveg.hu

Mivel a Századvég vizsgálataiban a Fidesz támogatottsága valamivel nagyobb szokott lenni, mint az összes intézetek átlagában, ezért az egyes kutatásokban kapott pontos százalékos értékeknél nem kell leragadnunk az adatok értelmezésében. Viszont mivel a kérdés szövege és az adatfelvétel módszere is ugyanaz volt augusztusban, mint októberben, ezért az ellenzék dörzsölheti a tenyerét annak láttán, hogy várható vezére az augusztusi 20 százalékhoz képest most már csak 10 százalékkal marad el Orbán Viktor miniszerelnöki támogatottságától a kormányzati és Fidesz-kampányokat megalapozó kutatásokat végző intézet adatai szerint. Ráadásul a friss adat a politikailag aktívabbakra, míg az augusztusi a teljes felnőtt népességre vonatkozott. Mivel a Fidesz támogatottsága rendre az előbbiek körében szokott magasabb lenni a közvélemény-kutatásokban, a tényleges elmozdulás alighanem pár százalékponttal nagyobb is volt az ábrák naiv összehasonlításából adódó tíznél.

Kérdés persze, hogy miként alakulnak majd ugyanezek az adatok akkor, amikor Márki-Zay Péter vidéki ismertsége is arra a szintre nő, mint amin a múlt héten volt a hódmezővásárhelyi meg a legelegánsabb budapesti választókerületekben, ahol feltehetőleg az országos átlagot messze meghaladó most még az ismertsége (és talán emiatt kapott olyan sokkal több szavazatot, mint bárhol másutt az országban), illetve a Fidesz propaganda elköltött annyi pénzt a vele kapcsolatos politikai termékek terjesztésére, mint amit korábban a Karácsony Gergellyel kapcsolatos nézetei megismertetésére áldozott.

A Vox Populi friss összefoglalóját a választási közvélemény-kutatások állásáról egyébként itt találja meg. Az ebben szereplő legfrissebb adatok is még csak közvetlenül az előválasztás első fordulója utáni állapotot tükrözik. Az összes publikált adatok trendjét nézve akkor kb. másfél százalékkal vezetett az egyesült ellenzék a kormánypárt előtt a várható belföldi szavazatok megoszlása tekintetében (ld. pl. az alábbi két ábrán) - ez kb. ugyannyi, mint tavaly decemberben volt. A választókerületi határoknak a Fidesz számára kedvező tendenciája, illetve a jövő tavasszal várható kb. 300 ezer levélszavazat szinte egyhangú Fidesz-pártisága mellett ez egy szerény Fideszes többséget eredményezne a parlamenti mandátumok megoszlásában.  Ám fordulna a kocka már akkor is, ha csak két százalékkal nagyobb belföldi előnyt szerezne az ellenzék. Ezt pedig egy a korábbinál népszerűbb miniszterelnök-jelölttel aligha lenne nehéz elérni.

Fotó: Vox Populi választási kalauz
Fotó: Vox Populi választási kalauz