Egyre sötétebb a közhangulat, de messze még a 2012-es mélypont

Megjelentek az Ipsos havonta elvégzett világkörüli hangulat-felmérésének augusztusi adatai. Lényegében mindenütt a gazdasági borúlátás növekedését tapasztalták az elmúlt hónapokban, Magyarországon azonban különösen sokat romlott a közhangulat. Azok aránya, akik szerint jó irányba haladnak a dolgok az országban 19%, ami most az egyik legalacsonyabb a világon. Európában csak Lengyelországban, Olaszországban és Törökországban találtak ilyen rossz közérzetet most.

Fotó: Ipsos Global Advisor, 2022. augusztus

Az Ipsos havi vizsgálatai szerint utoljára 2016-ban volt olyan alacsony a gazdasági helyzetet jónak tartó emberek aránya Magyarországon, mint most. Ugyanakkor még most is háromszor-négyszer olyan magas a mostani 16%, mint 2012 őszén, amikor – 2006 óta egyedüli kivételként – a „baloldal” (MSZP, DK, illetve az éppen akkor színre lépett Bajnai féle Együtt) választói támogatottsága meghaladta a Fideszét. 

Fotó: Ipsos Global Advisor, 2022. augusztus

Az Ipsos fogyasztói bizalmi indexe egy ennél összetettebb mutató, azt 2010 márciusa óta számolják ki Magyarországra, és eddigi mélypontját 2012 februárjában érte el 19 százalékkal, amikor a vizsgálat európai országok átlaga 37% volt. Jelenleg ez az index 31%-on áll Magyarországon a 41%-os európai átlaggal szemben.

Fotó: Ipsos Global Indicators

Rendszeresen megkérdezik azt is, hogy egy hosszabb listából mi az a három dolog, amitől legjobban aggódnak a megkérdezettek. Most augusztusban világszerte és Magyarországon is az infláció és „a szegénység, a társadalmi egyenlőtlenségek” vezeti a félelemlistát. Hazánkban viszont a globális átlagnál sokkal többen (52 és 47%) választották ezt a két lehetőséget a listáról. A 28 ország átlagában harmadik és negyedik helyezett munkanélküliség és „bűnözés, erőszak” ezzel szemben rendhagyóan keveseket aggasztott Magyarországon, mint ahogy a koronavírus és a klímaváltozás is a globális átlagnál kevésbé izgatja a magyarokat.

Fotó: Ipsos Global Advisor, 2022. augusztus

A pénzügyi és politikai korrupciótól való rettegésben viszont megint a világbajnokok között vagyunk: csak Dél-Afrikában, Indonéziában, Peruban és Malajziában sikerült egy picit felülmúlni a mi 45 százalékos korrupció-említési arányunkat (a 28 országon alapuló "világátlag" 25%). Azért Indiát felülmúlni ebben, főleg hogy ott a korrupcióra kényesebb középosztály felé lejt egy ilyen online minta, igazán komoly eredmény.

Fotó: Ipsos Global Advisor, 2022. augusztus

Az Ipsos havi felmérését egy országonként 500 vagy 1000 fős (Magyarországon, mint általában a kisebb fogyasztói piacú országokban, az 500 a megszokott) online mintán végzik, amit demográfiai súlyokkal a jelenlegi átlagos szakmai sztenderdeknek megfelelően úgymond reprezentatívra ügyeskednek ki. A hazai sajtóban megjelenő online kutatásoknál egy fokkal véletlenszerűbb és transzparensebb azért a mintavételi eljárás, ám így is csak a nagyságrendek tekintetében van értelme az összehasonlításoknak, Törökország és az annál fejletlenebb országok esetében pedig extra óvatosság indokolt az interpretációban az offline népesség nagyobb lakosságon belüli aránya miatt.  A „2022 augusztusi” adatokat július 22 és augusztus 5 között gyűjtötték, amikor még nem volt annyira gyilkos a szárazság és a rezsi Magyarországon. A további részletekre ld. itt.