Folyamatosan frissülő összegzés és link-gyűjtemény az ellenzéki előválasztáson várhatólag elinduló képviselő-jelölt aspiránsokról

Kik indulnak az ellenzéki előválasztásokon az egyes választókerületekben? Nem kell többé zúgó fejjel követnie az elszórtan megjelenő bejelentéseket és cáfolatokat, mert elkészült és most itt is debütál Gyimesi László (Mindenki Magyarországa Mozgalom) körültekintő és állandóan frissülő összegzése. Ezen a wikin találja meg a legteljesebb információkat az egyes jelöltekről, egyebek közt annak az információforrásnak az internetes címét is, ami alapján a listára került a nevük.

A kimutatásban szerepelnek olyanok (jellemzően a DK várható jelöltjei között), akikről még egész formálisan nem hangzott el ilyen bejelentés, de azért biztosra vehetjük, hogy a jelenlegi tervek szerint az ő indulásukkal számol az adott választókerületben a pártjuk. Itt pedig táblázatosan is megtalálja, választókerületek és jelölő szervezet szerint, az eddig ismertté vált ellenzéki közös jelölt aspiránsokat:

A használatnál figyelni kell arra, hogy a táblázat jobb oldalán szereplő oszlopok (a Párbeszéd és a náluk is kisebb szervezetek várható jelöltjei) nem biztos, hogy rögtön beférnek a képbe, lehet, hogy egy kicsit mozgatnia kell az egeret ahhoz, hogy őket is láthassa. A lap alján letölthető az adatbázis Excelben. R-ba pl. így olvashatja be: read.csv("https://www.gyimesilaszlo.hu/eloval/eloval.csv", sep = "\t", fileEncoding = "utf-8")

Az ellenzéki előválasztáson közös miniszterelnök-jelöltet és a 106 országgyűlési egyéni választókerület mindegyikében egy-egy közös jelöltet választanak ki az ellenzéki pártok, illetve aki még hozzájuk csatlakozik, a 2022 április-májusban esedékes következő országgyűlési választásra, amelynek pontos dátumát majd jövő év elején jelenti be a köztársasági elnök. Előre láthatólag 2021 augusztusában, a formális jelöltállítással indul el a folyamat, és október 23 előtt ér majd végett. Ennek során az egyes képviselőjelölt-aspiránsoknak 400 aláírást kell gyűjtenie ahhoz, és egy pár politikai feltételnek is meg kell felelnie ahhoz, hogy jelöltté válhassanak. 

A választási szabályok további részleteiről még tárgyalnak az ellenzéki pártok, és egyelőre az a legvalószínűbb, hogy a parlamenti választásokon is használt egyszerű többségi szavazási módszert fogják elfogadni (a miniszterelnök-jelöltek esetén kétfordulós választással). A felmerülő alternatív lehetőségekről a Vox Populi egy több részes sorozatot közölt, amihez valamint az ellenzéki pártok válaszához itt találja meg a linkeket 

Itt pedig az előválasztás finanszírozásáról osztottam meg a dolgok rendjének kicsit alaposabban utánjáró vendégszerzők gondolatait: 

Az előválasztást technikai lebonyolításáért felelős civil szervezet weboldalán máris előregisztrálhat, adakozhat és önkéntesként felajánlkozhat az előválasztás céljaira. Ugyanott az aktuális információkat bejelentő hírlevélre is feliratkozhat: